Chicago Residence

Situated above two levels of parking, A PUD included a condominium tower facing onto Lincoln Park West backed by a raised oval park bracketed by 25’ wide townhouse lots situated on the two east/west streets. For an environmentally conscious couple with a young family, an interactive home was constructed on all eight Southernmost lots incorporating energy efficiencies and sustainable materials as documented. A classical parti of lower outlying structures connected by bridges as hyphens to the larger structure effectively reduces the scale which, in the historically landmarked community, was a mutual goal of architect and client. Guest quarters on the westernmost lot shield the main structure from neighboring high rises. Its eastern counterpart performs a similar screening. The residence creates the appearance of individualized contemporary units that relate in size to the greystones across the street. Without being mimetic, quartz zinc cladding produces a sympathetic color palette.


The challenge was to construct a structurally expressive steel frame residence required the removal of the crudely-constructed structural elements of the extant developer’s garage. The concrete deck of the existing garage section was removed to permit the installation of a totally new steel structure whose columns are set on the concrete piers of the lower levels of the garage. A concrete expansion joint that would have bisected the main building was relocated to run along the east side. Inheriting a 12’ high drive aisle and sixteen parking spaces, the eastern drive aisle became the mechanical room while the parking section was repurposed by installing a raised and reinforced floor 4’ in height to create MEP raceways as well as a sky-lit lap pool, bamboo garden and Japanese bath. All steel components both exterior and interior are clad in sustainable thermally-insulated 100% recyclable zinc with aluminum rainscreen infill panels, louvers and sun shades.