Herman Miller Showroom

Designed as a setting for the introduction of a new product line, “Ethospace,” the showroom plan divides space into a Cartesian grid related to the architectural principals of the furniture system (named for the Greek ethos, or sense of place).  The grid also establishes a measured series of bays or rooms for orderly product display. 

Light coves in the soffits create the illusion of space and height.  In the introductory quadrant of the showroom the columns are composed of smooth concrete block with a rusticated block base that refers to the tripartite condition of classical stone columns.  An overhead grid of Sassafras tree branches laced together with leather thongs reinforces the elemental character of the product as the canopy refers to Rykwert’s Adams House in Paradise. 

Subsequently the firm was commissioned to complete the design of the other three quadrants.  By empowering the other enduring elements of architectural construction — brick, wood, and steel — as building material in the archetypal post and lintel structural system, the design creates a timeless continuum and a dialogue between the Ethospace office system and its environment. 

For several NeoCons before, after and during the showroom redesign, the firm was selected to also design the product installations and displays.