Mid-Century Remodel

This Project consisted of the renovation and updating of a “modern” residence in the Chicago suburbs, built in 1951 for the original owners who wished to remain in the home.  The goal was to adapt the home to suit the altered lifestyles of its octogenarians, while seamlessly utilizing the language of rough stone, expanses of glass, and wood paneling of the original.  The energy efficiency of the original was also increased by reworking the mechanical systems and extending the original radiant floor heating system, providing better R- values and using insulated glazing.  A necessary re-roofing allowed for a complete reconfiguration and upgrading of the lighting, which significantly brightened and enriched the interior.

The existing residence, including minor additions done in the late 50s and early 60s, covered approximately 5,000 square feet on a lot of over an acre which included a tennis court and swimming pool.   Limited by Zoning as to allowable impermeable increases to the footprint, it was felt to be essential to keep the house on one level for its elderly owners.  The end result was an addition totaling approximately 1,000 square feet.  The kitchen was enlarged to include an expanded breakfast room and island (projection at West) along with a new opening onto the rear Pool Terrace.  The addition of a sky-lit master bath (far south extension) included reconfiguring the bedroom corridor to create an axial window, redesigning the bookcases in the bedroom and converting the existing master bath into a closet.  Furnishings throughout were also revisited, retuned and art work relocated.

Tennessee Crab Orchard Limestone was obtained from the original quarry, and craftsmen duplicated the original layout.  The original Paldao wood paneling (a Rainforest inhabitant) was supplemented with a sustainable wood, Ovangkol, carefully milled and stained to match the existing.  New redwood windows were fabricated to stylistically match the original, as was the accompanying bronze hardware.  The Kitchen floor was redone in terrazzo (a more practical material), custom blended to complement the limestone flooring.  Kitchen, Service Bar and Laundry cabinets are new.  All parts of the home were updated with new finishes including carpeting, cork flooring and ceramic tile.

The landscape was redesigned to include new configurations of local deer proof plant material.  The asphalt drive was removed and the original rose colored pea gravel reinstituted, which permitted a more environmentally suitable permeable drainage system while allowing for the addition of the 1,000 sq. ft. impermeable new structure.