Suburban Village

In addition to a one-bedroom house for a couple with five grown children no longer living at home, the program includes guest quarters and a swimming pool with cabana and changing rooms.  The solution replaces the conventional notion of a foyer with a kind of meandering street or plaza, with separate functions organized such that together they form a village. Existing as self-contained spaces on the paved-brick street are a cloakroom and spherical library. The kitchen, dining room, and bedrooms are out-croppings at the edge of the village. Each of these “buildings” has its own color and roof form clad in a different material — standing-seam zinc, glass, asphalt shingles — but within the separate functions spaces are presented conventionally and are symmetrically ordered.

The rooms rotate off one another as the original space, the garden of Eden as represented by the paved plaza, is evacuated. That original space is marked by two obelisks at the entrance: a sign of the disintegration that occurs as the various functions unhinge, one for the other.  The potential of “activation” in architecture is explored as a vehicle through which to overcome the stasis common to building.