Turner Farm

On four discrete locations on an 800 acre farm, the new owners commissioned a farmhouse addition, “a room at the bottom and a room at the top,” ten small, water related pavilions, and a bridge.  All were to be simple structures in, but not above, nature and were to be made of rude materials so as to be at home in their rural Midwest setting.

The farmhouse addition consists of a 9’-0” wide corrugated metal clad spine, curved in order to avoid existing trees, and servicing two guest bedrooms (one cylindrical, the other rectangular) and a master bedroom suite.  The entirety floats on wood posts above a meadow, due to the severe grade change.  “A room at the bottom and a room at the top” results from re-energizing two adjacent silos (one blew down in an earlier life).  The “room at the bottom” is a screened porch, and the “room at the top” is the same as the room at the bottom only negotiated by stairs up and through the middle of the 50’-0” high silo. 

The ten water related pavilions sit atop a spit of land bridging two adjacent ponds and contains gateways, storage and outhouse, gathering and dining, fishing and boat slip and barbecue pavilions all linked by a 5’-0” lighted walk.  Corrugated roofs are carried by post and beam treated yellow pine structures with screening infill.  The treated pine bridge spans a section of yet another pond.

All of these elements were intended to blend in with existing barns, chicken coops, granaries and the original (small) farmhouse, such that the whole was considered of greater consequence than any of the individual parts.  The forms (and thus all of their material parts) were informed by extant fact.